Blogginlägg Volupe

Simulering i Simcenter STAR-CCM+ med parametrar som är kopplade till ditt CAD-program (del 2)

I veckans blogginlägg tittar vi på anslutningen mellan Simcenter STAR-CCM+ och din CAD-programvara. Vi har en grundlig beskrivning av CAD-klienten i ett tidigare blogginlägg, https://volupe.se/en/simcenter-star-ccm-and-nx-cad-client/men här hittar du några nya tips om parametrisering i NX och en titt på NX:s senaste grafiska gränssnitt. Du kommer också att lära dig hur du ändrar parametrar i ditt CAD-program och enkelt uppdaterar din simulering för att använda den nya geometrin. I mitt exempel kommer jag att använda NX som CAD-programvara. 

Licenstyper för kommunikation mellan Simcenter STAR-CCM+ och en CAD-programvara

Det finns två typer av licenser när det gäller att ansluta Simcenter STAR-CCM+ och din CAD-programvara. Den enklare licensen, CAD-exchange, tillåter envägskoppling, vilket innebär att du kan ändra din CAD-modell och uppdatera modellen i Simcenter STAR-CCM+ efter ändringen. Licensen CAD-Client tillåter tvåvägskoppling, vilket innebär att du kan ändra geometrin (med hjälp av parametrar) i antingen din CAD-programvara eller Simcenter STAR-CCM+ och uppdatera modellen i den anslutna programvaran.  

The Licens för CAD-utbyte (enkelriktad koppling) kan anslutas till någon av CAD-programmen nedan: 

 • NX 
 • Creo 
 • Catia V4/V5 
 • Solid Edge 
 • Uppfinnare 
 • SolidWorks 
 • JTOpen B-rep 

För CAD-klientlicens (dubbelriktad) Du måste ange vilken CAD-programvara du ska använda, så licensen (till skillnad från CAD-exchange) är låst till en av följande CAD-programvaror: 

 • NX 
 • Creo 
 • Catia 
 • Uppfinnare 

För Simcenter STAR-CCM+ version 2210 är kompatibiliteten med NX för NX-versionerna 1847 upp till 2206. 

Exempel med rörflöde

För att visa vilka funktioner som öppnas med dessa licenser visar jag ett exempel på ett rörflöde med geometriska parametrar för rörets diameter och längd. Se bilden nedan för att se var du anger parametervärden (Tools > Expressions). I det här exemplet använder jag CAD-klientlicensen för NX för att få fram tvåvägskopplingen. 

Simcenter STAR-CCM+ NX-parametrar

Simcenter STAR-CCM+ får du en en ny mapp som heter CAD-klient modeller där du har de importerade modellerna. Genom att högerklicka på denna mapp kan du uppdatera modellerna. om de inte är det. uppdateradansluten programvara. 

Simcenter STAR-CCM+ NX-parametrar

I videon nedan ser du hur du ansluter Simcenter STAR-CCM+ från ditt CAD-program och ändrar parametrarna och sedan uppdaterar simuleringsparametrarna i enlighet med detta. 

 

Om du vill se dina CAD-parametrar i Simcenter STAR-CCM+ kan du gå till fliken Simcenter STAR-CCM+ i NX och använda Uppgifter om utformning. Markera de parametrar som du är intresserad av. 

Simcenter STAR-CCM+ NX-parametrar

Dessa parametrar kommer sedan att visas i mapp med CAD-klientmodeller i Simcenter STAR-CCM+, se bilden nedan. Iom du har den dubbelriktade kopplingen licens, Du kan redigera parametrarna. här och uppdatera modellen både i CAD-programvaran och i Simcenter STAR-CCM+ härifrån. Dessa parametrar kan senare användas som införa parametrar till ett Design manager-projekt om du vill göra en parameterstudie. baserat på de geometriska parametrarna. 

Simcenter STAR-CCM+ NX-parametrar

Alternativt sätt att importera geometrin från ditt CAD-program till Simcenter STAR-CCM+

I videon såg du att du kan överföra geometrin från NX direkt till Simcenter STAR-CCM+, men det är också möjligt att importera din geometri. Om du skapar en delfil för din geometri i ditt CAD-program (NX i mitt fall), inklusive dina parametrar, kan du trycka på File -> Import -> Import surface mesh i Simcenter STAR-CCM+. I snabbmenyn för importen ska du välja inställningar som i bilden nedan, där "Use Simcenter STAR-CCM+ Client for NX" ska kryssas i för att ansluta den parametriserade CAD-programvaran till programvaran. På så sätt har du skapat den anslutning mellan NX och Simcenter STAR-CCM+ som din licens tillåter dig att använda. 

Importera CAD i Simcenter STAR-CCM+

Obs: På detta sätt kan du importera ditt geomärkes ursprungliga CAD-format, vilket kan göras för både CAD-utbytes- och CAD-klientlicensen. Värt att nämna är att från och med version 2020.1 (och framåt) av Simcenter STAR-CCM+ har du denna möjlighet för NX, Catia V5 och Solid Edge även utan ytterligare licens. 

 

Vi på Volupe hoppas att det här blogginlägget har varit av intresse för dig och att informationen kan hjälpa dig att bli effektivare i din simulations. Om du har några frågor är du alltid välkommen att kontakta oss på support@volupe.com. 

Jag vill också tacka Luc Evertzen på Brink Climate Systems för relevanta synpunkter och idéer när jag skrev det här blogginlägget. 

Gott nytt år från oss på Volupe! 

Författare 

Christoffer Volupe

Christoffer Johansson, M.Sc. 
support@volupe.com 
+46764479945 

 

Fler blogginlägg

sv_SESwedish